Logo
Nova Eva

Nova evangelizacija

Nova Eva

NOVA EVA – Oruđe nove evangelizacije

Teško breme društvene kritike i medijske manipulacije učinilo je da živjeti i svjedočiti svoju vjeru postane gotovo nemoguća misija. Društveno-moralna kriza kroz koju prolazimo nastoji isključiti Boga iz čovjekove svakodnevnice, a vjera se nastoji gurnuti na nijeme margine društva. Zamislite samo kako li je teško onda susresti se s vjerom nekome koji nikada u svom životu nije ni imao priliku? Ubrzani životni ritam, siromaštvo i svakodnevne životne bitke učinile su da čovjek jednostavno ne pronalazi vremena za Boga i prepreka za susret s Radosnom vijesti iz dana u dan sve je više. Možda i najveća prepreka jest ravnodušnost i nezainteresiranost današnjeg kršćanina za Krista i svjedočenje kršćanstva u društvu.

Nova evangelizacije kršćanski je odgovor na ovu situaciju. Upravo ovo je njen izazov i poslanje: otkrivanje novih metoda da se današnjeg opterećenog čovjeka što više približi Isusu i navijestiti Evanđelje onima koji ga još nisu upoznali niti prihvatili. Cijeli pontifikat svetog Ivana Pavla II bio je prožet tumačenjem nove evangelizacije. Još prije 25 godina u svojoj enciklici Redemptoris Missio  o trajnoj vrijednosti misijske naredbe kaže: “Ne možemo ostati mirni promatrajući na milijune svoje braće i sestara koji su također otkupljeni Kristovom krvlju, koji žive ne znajući za Božju ljubav”. Uvjeren je da je Crkva ili misionarska, ili više nije ni evanđeoska, a u evangelizaciju novog tisućljeća trebaju biti uključeni svi, biskupi i svećenici, laici i Bogu posvećene osobe. Mi kršćanni jednostavno trebamo dopustiti da nas obuzme žar apostolskog propovijedanja.

Upravo ovo je zadatak i studija Nova Eva: “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se” (Mk 16, 15-16).

Multimedijalni studio Nova Eva počeo je s radom 2011. i osnovan je od strane Hrvatske salezijanske provincije. U studiju je aktivno dvadesetak talentiranih mladih ljudi, koji stvaraju pozitivan medijski sadržaj iz kojeg progovaraju kršćanske vrijednosti. Pozitivnim sadržajem dostupnim svima, prvenstveno na novim medijskim platformama, studio ispunjava misionarsko poslanje na koje su pozvani svi kršćani. Njegova aktivnost je usmjerena da širu javnost upozna s aktivnostima provincije i crkve i da svim mladima aktivnim u crkvi otvori dio medijskog prostora. Najistaknutije djelatnosti studija su: snimanje glazbe duhovnog sadržaja, videospotovi i fotografije. Od najuspjelijih uradaka, izdvajamo dva audio CD-a Božje pobjede: Ja jesam i Dođi, DVD izdanja vjeronauka studentskog kapelana don Damira Stojića te dokumentarni film I tebe sam vidio u svojim snovima snimljen povodom stote obljetnice salezijanske prisutnosti u Hrvatskoj.

 

„Lik Marije nas vodi na našem putu. Taj put, kao što je rekao Benedikt XVI., moći će izgledati kao putovanje kroz pustinju. Znamo da ga moramo prijeći noseći sa sobom bitno: dar Duha, Isusovo društvo i istinu Njegove riječi, euharistijski kruh koji nas hrani, bratstvo crkvenog zajedništva, polet ljubavi. To je voda zdenca koja čini da pustinja procvjeta. I kao što su noću u pustinji zvijezde sjajnije, tako na nebu našeg putu snažno sja svjetlo Marije, zvijezde nove evangelizacije, kojoj se s povjerenjem povjeravamo“(Katolički biskupi). Upravo zato je Marija i inspiracija za ime Nova Eva. Prva Eva je, začevši riječ koja je dolazila od zmije, skrivila neposluh i smrt. Ali je Blažena Djevica Marija, s vjerom i radošću, kada joj je Anđeo donio dobru vijest da će Duh Sveti sići na nju i sila je Svevišnjega osjeniti te će roditi Sina Svevišnjega, odgovorila: ‘Neka mi bude po tvojoj riječi.’ Zato Gospu nazivamo Nova Eva. (parafraziranje sv. Justina Mučenika, +165 AD). Nova Eva je ujedno i akronim za novu evangelizaciju.

Logo Nove Eve sastavljen je od slova “M” i “A” koji simboliziraju latinski naziv Marie-Auxiliatrice što na hrvatskom znači Marija Pomoćnica. Salezijanci u Hrvatskoj zaslužni su za pokretanje aplikacije i studija, a njihov utemeljitelj sveti Ivan Bosco u svom se radu s mladima utjecao ponajviše Mariji Pomoćnici: “Uzljubite Mariju Pomoćnicu, svoju nebesku majku, utječite joj se svim srcem i budite sigurni kako ćete, koje god milosti budete molili, biti uslišani”.

Misija Nove Eve je jasna i zahtjeva mnogo Pavlove hrabrosti u Josipove poniznosti u naviještanju. Najveća podrška koju nam možete dati je vaša molitva.

“Gledajte u budućnost s obvezom nove evangelizacije, koja je nova u svojem žaru, nova u svojim metodama i nova u svojim izražajima” (sveti Ivan Pavao II).

Aplikacija Nova Eva

Oruđe nove evangelizacije

Aplikacija Nova Eva

Svoje sadržaje uglavnom plasiramo putem aplikacije za pametne telefone – Nova Eva. Ovo je prva takva aplikacija u Crkvi u Hrvatskoj, a realizirao ju je tim od šest volontera. Po dizajnu i funkcionalnosti svrstava se u sam vrh svjetskih ostvarenja ovakve namjene. Rijetko koja mjesna Crkva u svijetu ima nešto sličnoga i ne čudi zainteresiranost drugih zemalja za ovu aplikaciju. Časoslov, molitvenik, Evanđelje dana, izreke, pjesmarica s riječima preko 2000 duhovnih pjesama, vodstvo ako razmišljate o duhovnom pozivu, pitanja i odgovore na preko 400 zanimljivih i aktualnih pitanja, kutak s aktualnim duhovnim sadržajima, propovijedi te vijesti iz aktualnih događanja u Crkvi, samo su neke od mogućnosti koje nudi ovakva aplikacija. Kvalitetu aplikacije nije pokazala samo visoka razina grafike i njena funkcionalnost, nego su to dokazale i brojke posjeta i skidanja aplikacije u posljednje tri godine. Brojke pariraju i mnogo većim portalima, a dostupnosti aplikacije pogoduje i to da je prisutna na svim platformama: iPhone, Android i Windows Phone.

Nova Eva – tim

Nova Eva – tim

  IVAN ŠIBALIĆ - MINISTAR 3_Pentagon

  Osnivač je Ministarstva evangelizacije i na njegovu čelu stoji više od deset godina, točnije otkako je postao salezijanac svećenik. Već u početku redovničkog djelovanja ponudio je dosad najkonkretniji odgovor na filozofsko pitanje: "Zašto?" a svojim odgovorom: "Zato jer je tako bolje"  poljuljao je sva dotadašnja filozofska rješenja. Treba li uopće odgovarati na pitanje zašto je njegov ministarski mandat evangelizacije doživotan? Zato jer je tako bolje! Ministru ne nosite knjige na poklon jer što će vam knjiga od 500 stranica kad je u digitalnom izdanju lakša i zauzima manje mjesta. Ukoliko želite pregovarati s ministrom, učinite to uz dobre masline, ribice ili ljute papričice. Znate zašto? Zato jer je tako bolje! Ministrovi talenti su neosporni, ali jedan posebno dolazi do izražaja. U javljanju na mobitel vještiji je od centrale mobilne službe i nema katolika koji nema njegov broj u imeniku. Njegovo radno vrijeme je od 0-24, a možete ga dobiti gotovo uvijek. Ljeti je nedostupan u kasnim popodnevnim satima jer tada voli plivati s perajama što je uz iskrcavanje kombija njegov jedini hobi. Ne kaže se uzalud u narodu za ministra: "Imao je brutalne metode treninga, ali je odgajao šampione!"

   stojic1

   DAMIR STOJIĆ - GLASNOGOVORNIK

   Studirati u Zagrebu, a ne otići barem na jedan vjeronauk studentskog kapelana Damira je isto kao otići u Rim, a ne vidjeti papu. Nema studenta koji ne zna barem jednu anegdotu nećaka Filipa. Odgovornu funkciju glasnogovornika Nove Eve zaslužio je svojim komunikacijskim vještinama, snalažljivošću i poznavanjem stranih jezika. Od stranih jezika Damir govori francuski, talijanski i hrvatski. Nominativ mu je omiljen padež, a instrumental samo asocijacija na glazbenu solažu. Stoga i ne čudi što je Damir u ovim kriznim vremenima izabran i za lektora Nove Eve. Sadržaj Nove Eve će biti višestruko zanimljiviji. Ukoliko ne znate gdje je don Damir, samo upalite televizor i naći ćete ga u nekoj od emisija. A ukoliko ga nema tamo onda je na duhovnoj obnovi. Nema sela gdje Damir propovijedao nije, od Koprna do Babine Grede. Prodao je toliko DVD-ova vjeronauka da se Mati Mišu Kovaču ozbiljno trese pozicija na vrhu, a svi dobro znamo da je Mišo prodao 20 milijuna ploča. Planira upisati doktorat iz dijalektologije hrvatskog jezika.

    IVAN LOVRIĆ - DEKAN

    lovrić

    Dekan je nadasve pričljiva osoba bogate opće kulture. Priča toliko da nekad cijelu večer možete provesti zajedno, a da ne progovorite više od uobičajenog pozdrava. Klapska tehnika sotto voce izvrsno se uklopila u njegovo hercegovačko podrijetlo. Sluša glazbu koju nitko ne sluša, gleda filmove koje ni rodbina autora pogledala nije. Ako ne znate gdje je dekan možete ga pronaći na najzabačenijim marginama Youtubea, a ukoliko nije tamo zavirite tamo gdje nikad zavirili ne bi. Nema sela u Hrvatskoj i Hercegovini u kojem dekan bio nije. Nema crkvene pjesme koju odsvirao nije. Njegovi su dokumentarni filmovi osebujne tematike doživjeli i internacionalne (čitaj: regionalne) uspjehe. Sve u svemu dekan je spoj glazbenika-snimatelja-montažera i glumca koji gaji posebnu strast prema volontiranju. Majstor je steadicama i svatove snima u jednom kadru. Njegove talente najbolje opisuje njegov stil odijevanja: svega pomalo. Ukoliko vidite čovjeka u fluorescentnim tenisicama skombiniranim s adidas sjajnom trenerkom, nema sumnje, to je dekan. Ne trebate se predstavljati, jer dekan vas vjerojatno već poznaje. Dekan zna sve.

     FILIP VUKINA - DOKTOR

     selfie

     Doktor je zanimljiva simbioza čovjeka i fotoaparata jer se međusobno nadopunjuju i omogućavaju si skladan suživot. Više vremena je proveo gledajući kroz objektiv, nego li golim okom tako da često u neformalno razgovoru pokušava fokusirati ili zumirati sugovornika misleći da je predmet fotografiranja. Ljubitelj je višestrukih ekspozicija i nema sakralnog predmeta koji se barem na sekundu nije pojavio u njegovom videospotu. Najveći je kolekcionar relikvija s ovih prostora i anatomiju svetaca poznaje kao svoj džep. Trenutno je na privremenom radu u Njemačkoj (nije na baušteli) gdje je ušao u  red regularnih kanonika sv. Augustina

     Kongregacije "Braća zajedničkog života". Članova toga reda je toliko da svaki od njih ima instaliranu Novu Evu na mobitelu. Jedan od ciljeva mu je da svi igrači Borussie Dortmund imaju instaliranu aplikaciju Nova Eva. Ako kojim slučajem dobijete poziv u kasnim noćnim satima nema sumnje tko zove, doktorov raspored se oslobodio i telefon je slobodan za  žičane kontrole situacije na terenu i razgovore o vječnim temama. Ukoliko imate kakav problem, javite se Doktoru! On ima rješenje za vas!

      MATEJ SUNARA - PROFESOR sunara

      Profesor je svoj zanat ispekao na rimskom sveučilištu za medije. To iskustvo stvorilo mu je vječno pitanje u glavi jer ne može shvatiti gdje svi ti Talijani žure. Ukoliko dobro poznajete profesora onda znate da u desnom džepu ima platnenu maramicu s kojom ne briše nos, već je tu kao navika iz djetinjstva i da je jedina stvar na koju se iznervira Hajduk. Ljudima se preporuča da ne borave s profesorom više od tri sata jer s njim je sve moguće i ostavlja trajne posljedice. Ako razgovarajući i na tren promislite: "Pa neće valjda grom udariti u ono stablo!" otvorite oči jer toga stabla vjerojatno već nema. Profesor ima čudan ukus u glazbi, spava par sati, a prepoznati ga možete po krivim naočalama i podočnjacima. Radio je mnogo poslova, od maskote spužvice za pranje posuđa do turističkog vodiča po Rimu. Zahvaljujući njemu nekolicina ljudi misli da je ban Jelačić pokopan u katakombama. Drugi maštaju o tome da vide Havaje, Kineski zid ili čari daleke Amerike, a profesor kaže da bi on samo jednom htio vidjeti jutro. Taj mu je termin u potpunosti nepoznat. Jutro je za slabiće. On svoj put ka svetosti gradi pomalo, baš kako i dolikuje Dalmatincu od skoro dva metra kojem su doktori izvadili dva posljednja diska. Uz ribolov, zanima ga i novinarstvo.

       

       IVICA ČALIŠ - TAJNIK

       Ivicu možete naći u provincijalnoj kući na Knežiji. Ukoliko nije tamo, samo malo pogledajte bolje iza nekakve nakupine papira i vidjet ćete ga. Tamo je sigurno! Rijedak spoj kemičara i administrativnog djelatnika rezultirao je time da se stvorila čvrsta kovalentna veza između studenata i župe na Knežiji. Taj čovjek uživa u poslovima nad kojima se ostali članovi zgražaju. U slobodno vrijeme ljudi se opuštaju uz dobru knjigu i glazbu, dok se Ivica kao pravi tajnik opušta uz dobar pravni statut i misu na latinskom. Kađenje mu je omiljen hobi. Rijetko tko ima takav trzaj kadionicom. Ukoliko se barem dvadeset ljudi u Crkvi ne nakašlje, znači da je kađenje loše odrađeno. Stariji nam pričaju da je jednom toliko nakadio da su ministrante maglenkama tražili. Navodno je imao unosnu ponudu iz Santiaga de Compostele da dođe raditi kao službeni kaditelj, ali ju je spremno odbio jer kako kaže: "Statuta je mnogo, a radnika malo!" Ako vam se dogodi da nemate rješenje za nekakav problem, slobodno se javite našem Tajniku. Ako vam se dogodi da želite volonterski raditi, ali ne znate gdje, ne bojte se, Tajnik će pronaći posla za vas.

         

        U glazbenom studiju Nova Eva djeluju dvojica vrsnih teoretičara glazbe, muževa, kompozitora, autora, kuhara i filozofa:

        Grgur Sesar

        Petar Buljan

        Oni posjeduju određene supermoći, vrlo korisne za svaki glazbeni studio. Vrijedi istaknuti neke od njih. Petar i Grgur sviraju 14 instrumenata i u stanju su pjevati dvoglasno. Želi se reći: dvoglasno Grgur i dvoglasno Petar. Dakle, njih dvojica jednu pjesmu mogu otpjevati čak četveroglasno u isto vrijeme! Skoro pa imamo klapu u dva čovjeka. Petar i Grgur šalju mp3 privitke emailom čak i kada im Internet u studiju ne radi! Hobi im je brzopotezno resetiranje routera. Mišljenja su da je san za slabiće pa mogu biti budni i do 64 sata. No, nakon neprospavana 64 sata, svašta im pada na pamet. Ovdje ističemo neke od zapaženijih citata (svaka sličnost s pravim autorima je slučajna):

        ''Najljepši plač je – plač moje gitare. To je prava glazba''.

        (Petar Buljan)

        "Ne, ne! Najljepša glazba je kada moja djeca plaču! A, i meni se plače kada čujem tu meni najljepšu glazbu".

        (Grgur Sesar)

        "Moju glazbu najbolje razumiju djeca i životinje".

        (Grgur Sesar)

        "Pomoću poezije i kroz poeziju, pomoću glazbe i kroz glazbu, duša u isti mah nazire divote koje se kriju iza groba. I kad nam neka izuzetno lijepa pjesma izmami suze iz očiju, te suze nisu dokaz nekog pretjeranog zadovoljstva, nego su mnogo više svjedočanstvo jedne razdražene melankolije…"

        (Petar Buljan)

        "Glazba je posrednica između duhovnog i materijalnog života".

        (Petar Buljan)

        "Glazba nije instrument, niti je instrument glazba. No ipak, glazba je identična prethodnoj zamisli autora".

        (Grgur Sesar)

        "Gdje prestaje govor, počinje glazba".

        (Grgur Sesar)

        "Ono što pripada glasu, a odnosi se na odgoj duše za krepost, dali smo ime glazba".

        (Petar Buljan)

        "Glazba je otkriće veće od sve mudrosti i filozofije".

        (Petar Buljan)

        "Glazba je ona umjetnost koja me od najranijih dana vraća u sebe, smiruje i obnavlja smisao i vjeru u ono što radim. Ona je najčudesniji dokaz da nismo sami i izgubljeni".

        (Grgur Sesar)

        "Glazba je zvučni esperanto".

        (Grgur Sesar)

        "Iz sjaja zanosa puštam melodiju. Idem za njom. Bez daha je sustižem. Ona se ponovno otima i leti, nestaje, tone u kaos raznovrsnih emocija. Ponovno je hvatam, držim je, prigrljujem je s radošću množim je modulacijama i, na koncu, prvom temom odnosim slavodobitnu pobjedu. U njoj je čitava simfonija".

        (Petar Buljan)

        "Glazba je jedini univerzalni jezik".

        (Petar Buljan)

        "Glazba je hrana ljubavi".

        (Grgur Sesar)

        "Pop glazba govori kako je sve u redu, a rock tvrdi suprotno i kaže ti kako svoju stvarnost još možeš promijeniti".

        (Grgur Sesar)

        "Jazz je pobjeda crnaca nad bijelcima".

        (Grgur Sesar)

        "Iz glazbe dolazi čar uz kojeg se moraju smiriti sve brige i sve boli srca".

        (Petar Buljan)

        "U prirodi ne možemo naći ništa ljepšeg i potpunijeg od glazbe. Ona usmjerava čovjeka u dubinu njegove duše".

        (Petar Buljan)

        "Glazba vodi k unutarnjoj skladnosti".

        (Petar Buljan)

        "Među umjetnostima muzika je najbožanskija, jer je od svih njih najmanje određena granicama".

        (Grgur Sesar)

        "Muziku smatram korijenom svih ostalih umjetnosti".

        (Grgur Sesar)

        "... i mi smo zauvijek na Zemlji,

        na dohvatu podzemlja i neba,

        mi smo svoja besmrtnost u stremnji

        za smrtnošću, za tijelom od kruha,

        mi smo nadahnuće, sjena kista

        nad bjelinom razapeta lista.

        Muzika je sve što nam treba ..."

        (Grgur Sesar)

        "Šutnja je zlato! Govorit ću u saboru".

        (Vuco)

        "Valdano je izjavio. Znaš ko je Valdano? To je najpoznatije krilo argentinske reprezentacije.On je izjavio kad je igrao s Maradonom: 'Tek kad sam igrao s Maradonom shvatio sam razliku između srebra i zlata!' Pa tako i to!"

        (Mate Mišo Kovač)

         MARIN ŠKARICA - ŠEGRT

         Šegrt živi za više ideale. Njegovi ideali su na četiri kotača i prst od poda. Njegovi ideali su njemačke kvalitete. Čovjek iz Rame fotografski zanat je ispekao kod doktora Vukine i otada počinje njegov proboj na fotografsku scenu Hrvatske i okolnih zemalja. Upisao je grafički fakultet i veliki je obožavatelj engleskog jezika i fizike. Od većih uspjeha izdvajamo imanje CV (životopisa) na njemačkom i engleskom jeziku. Krasi ga snalažljivost, okretnost i komunikativnost. Dekan Lovrić mu planira prodati svoj fotoaparat i automobil jer je kao vozač besprijekoran. Ispovijed je obavezna prije sjedanja u auto s njim. Šegrt živi u studentskoj sobi u zvoniku i ukoliko mu propadne sveučilišna karijera, započet će honorarno raditi kao remeta.

          STIPE PAVLOVIĆ – MENADŽER IMG_9466

          Nadimak mu je ''Zmaj Studenački''. Rođen je u Studencima pored slapova Kravice u Hercegovini. Formalno obrazovanje stekao je na Sveučilištu u Zagrebu. Polja interesa su mu iznimno široka – od lobističkog utjecaja na trasiranje autoceste kroz Hercegovinu, do promocije i komercijalizacije jednostavnih kafe aparata na području Knežije. Pa ipak, prvu znanstvenu ljubav i sam uvijek rado sažima u jednostavnoj doskočici: ''Što je bolje od iPhone telefona?'' na što daje nedvosmisleni odgovor: ''Dva iPhone telefona''. Zmaj Studenački je mirne i staložene naravi; glazbeno je nadaren; ne zaliječe se; uvijek kontrolira situaciju; i jako voli popiti kvalitetnu kavu. U konačnici, on svaki projekt uvijek okrene u svoju i u korist svojih partnera. Vjerojatno upravo ovo posljednje i sam želi istaknuti kada lakonski kaže: ''Nisam protiv sebe''.

           TAJNI AGENTI

           Svaka ozbiljna organizacija ima svoje pozadinske igrače kojima je identitet strogo čuvan. Na aplikaciji za pametne telefone Nova Eva radilo je više tajnih agenata koji i dalje brinu o sigurnosti i učinkovitosti iste. Agenti su na tajnom zadatku pa nećemo otkrivati u potpunosti njihove biografije.

           Popis agenata na tajnom zadatku (abecedno):

           Branimir Pervan, programer - developer za Android

           Doktor, grafika - instrukcije i stručno vodstvo

           Ivan Radak, programer - developer za Windows Phone

           Ivan Švaljek, programer - backend developer (server-side)

           Ministar - assembler, compiler and interpreter

           Josip Čavar, programer - developer za iOS

           Tomislav Dubravčević, programer - Website developer

           Vedran Čevis, grafika - App design, izrada sve grafike, plus zlata vrijedni grafički savjeti.

           Agenti na prošlim verzijama aplikacije:

           Hrvoje Orlović, grafika - App design ver. 1.0

           Sve informacije koje ste upravo pročitali držite u strogoj tajnosti jer ovi agenti volontiraju i programiraju isključivo za Novu Evu, a programiranje ovako sadržajne aplikacije nije trčanje na sto metara. Ukoliko počnete raspačavati informacije o agentima, agenti neće biti sretni. Vjerujte mi to ne želite.

           lp

           Profesor