Logo

Kako prepoznati svećenički poziv u mome životu?

Kako prepoznati svećenički poziv u mome životu?
Kako mogu znati da Gospodin baš mene poziva da ga izbližega slijedim?

Eto pet jednostavnih korisnih savjeta:

1) Sveti Pavao u poslanici Galaćanima piše: “Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost!” Kad razmišljaš o svećeničkom pozivu, o onome na što je svećenik pozvan činiti; razmisli budi li to u tebi radost, mir i ostale plodove Duha? Ispunjava li te u tim trenucima osjećaj radosti ili te iste nema? To je prvi i možda najvažniji pokazatelj poziva.

2) Molitva, molitva, molitva! Pitaj Gospodina što želi od tebe! Bog nije neka daleka stvarnost, već Osoba! On želi da budeš sretan! Ako te poziva da budeš svećenik, On je stavio tu želju u tvoje srce! Stoga pitaj ga, traži ga: „Pokaži mi put, Gospodine“! I budi pažljiv na Njegove znakove!

3) Čitaj Sveto Pismo! Čitajući Riječ Božju zastani i osluškuj što ti želi reći. Budi pažljiv na prispodobe i ostale ulomke iz evanđelja. Što ti oni govore o tvome životu? Budi pažljiv slušatelj Njegove Riječi!

4) Idi na Svetu Misu svaki dan! Ako se preispituješ, idi na misu svaki dan! Budi pažljiv na čitanja i na ono što Euharistija znači.

5) Osluškuj malo što govore ljudi koji su ti bliski; tvoja obitelj, prijatelji, kolege… Vide li u tebi znakove koji ukazuju da bi mogao dobar svećenik? Oni nas jako dobro poznaju i često vide bolje i jasnije od nas samih.

Ovo su klasični savjeti kako prepoznati svećeničko zvanje! Budeš li pažljiv na njih, jasnije ćeš uvidjeti zove li te Gospodin da ga možda slijediš izbliza.

(usp. Father Robert Barron)

Leave A Comment