Logo

Sve je započelo onom Zdravo Marijom

“Svi blagoslovi kojima nas je nebo blagoslivljalo po Marijinu zagovoru, plod su one prve Zdravomarije iz­govorene gorljivo i s pravom nakanom.”

Don Bosco se prisjeća Zdravomarije koju ju je izmolio s Bartolomeom Garelijem, prvim dječakom ko­jeg je susreo u Torinu 8. prosinca 1841. Ta je mo­litva označila početak oratorija i njegove karizme.

8. prosinca 1841., na svetkovinu Bezgrešnog Začeća Marijina, rano ujutro Don Bosco se upravo bio pripremao za sv. Misu oblačeći misno ruho. Sakristan Josip Comotti, ugledavši u kutu nekog dječaka, pozove ga da ministrira. No, on mu odgovori kako ne zna jer nikada nije ministrirao. Na to se sakristan razbjesni i štapom poče udarati sirotog dječaka po leđima i glavi. Na što dječak nagne u bijeg. U tom trenutku, vidjevši taj prizor, Don Bosco povika na sakristana i naredi mu da smjesta pozove dječaka natrag, braneći ga i rekavši da se radi o jednom njegovom prijatelju. Po završetku mise Don Bosco je popričao s dječakom i saznao njegovo ime i njegovu priču. Zvao se Bartolomej Garelli i ono što je istinski želio jest upravo pronaći jednog dobrog prijatelja kojemu se obratiti za pomoć kako bi mogao naučiti neke osnovne stvari za život i podučiti ga u vjeri. Don Bosco nam o tom susretu svjedoči u svojim “Uspomenama iz Oratorija”:

„Ustao sam i načinio znak križa za početak. Govorio sam mu o Bogu Stvoritelju i razlogu zbog kojeg nas je stvorio. Potom zajedno izmolismo jednu Zdravo Mariju […] Tom mom prvom mladom prijatelju uskoro se pridružiše i mnogi drugi. Tada sam izravno iz iskustva naučio da ti dječaci koji žive na ulicama, ako pronađu nekoga tko im je naklonjen, tko se za njih brine, pomaže im nedjeljom, nastoji ih zaposliti kod poštena poslodavca i posjeti ih koji put ti­jekom tjedna – počnu živjeti časnim životom zaboravljajući prošlost te postanu dobri kršćani i pošteni građani. To je bio početak našega Oratorija, koji je po Gospodnjem blagoslovu tako napredovao kako prije toga zasigurno ne bih bio mogao ni zamisliti.“

 

(Photo by: Elvir Tabaković)

Leave A Comment